Carpaccio – en klassiker.
Tilgi meg litt trivia her – elsker det:
Opprinnelig ble Carpaccio’en komponert på legendariske Harry´s Bar i Venezia for snart 100 år siden, i 1924. Anledningen var åpningen av en utstilling av renessansemaleren Vittore Carpaccio,. Han var særlig kjent for bruk av rødt og hvitt. Ergo – en rett som var rød og hvit!
Som alle vet er den ekte carpaccio´en basert på rått oksekjøtt og en majonesdressing. Med årene , og populariteten, har mange forsøkt seg på fornyelse og kreativ bruk av andre råvarer. Jeg har rett og slett festet meg ved denne.
Hvis du er skeptisk til hvalkjøtt, og kanskje særlig til rått hvalkjøtt, kan jeg bare si én ting:
Jeg har til gode å oppleve en skeptiker som ikke blir overbevist etter første forsøk av denne retten. Jeg lover!
Inngår retten i et måltid med flere retter, eller serveres den som forrett, kan du beregne rundt 50 gram hvalkjøtt. Her bruker jeg ca. 100 gram pr. porsjon, ettersom jeg serverer som hovedrett, med focaccia til.
Ingredienser
100 gr. hvalkjøtt pr. pers.
ruccola
ca 80 gr. høvlet parmesan
4 ss. pinjekjerner
pepper
Wasabimajones
1 dl majones
wasabi -fire centimeter, eller mer
2 ts sukker
salt og pepper
Fremgangsmåte
Hvalkjøttet skal serveres løvtynt, og det skjæres enklest når det er halvfrossent. Derfor er det smart å legge det frosne kjøttet i kjøleskap noen timer, og så skjære det med en skarp kniv så tynt du bare klarer. (Hvis ikke fiskehandleren din kan gjøre det for deg?)
Vil du forberede, kan det være smart å legge skivene på folie eller plast, slik. at du enkelt kan holde dem kjølige, og så legge dem på tallerken ved servering.
Legg skivene på en tallerken, så de dekker. Jeg pleier legge dem på en seng av ruccola. Men pass på at kjøttet ikke er kjøleskapkaldt når du setter det på bordet. Smaker bedre romtemperert.
Majonesen og pinjekjernene kan også forberedes i forkant. Blant ingrediensene til den styrke og smak du liker. Hvalkjøttet tåler ganske smaksrikt tilbehør.
Rist pinjekjernene i en tørr panne til de tar litt farge. Men pass på! Jeg aner ikke hvor mange panner med pinjekjerner jeg har brent. Og det er de egentlig for dyre til…
Til slutt anretter du, ved å ha majonesen i en sprøytepose, og sprøyte over. (Og ingen fare! Har du ikke en slik pose, er det bare å ringle dressingen over kjøttet med en skje.) Strø overmpinjekjerner, og svart pepper. Til slutt kan du ha høvlet parmesan over, eller sende parmesanen rundt, slik at den er valgfri. (I vår familie har vi parmesanskeptikere, så vi gjør det slik)